Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Γειά σας και πάλι! Θυμάστε που σας είπα ότι σύντομα θα δείτε νέα άρθρα! Ε,ε λοιπόν τήρησα την υπόσχεσή μου! Συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσίασω κάποια έθιμα που κάθε χρόνο οι κάτοικοι των παρακάτω χωρών κάνουν στη χώρα τους.


♦Γερμανία
○ Έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το γνωστό "χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο"  ή αλλιώς: "Adventskalender" όπως το αποκαλούν. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 οι οποίες συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, καραμέλα, παιχνίδι, χρήματα κλπ.
○ Επίσης στη Γερμανία το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει μια παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες, ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με με λαμπάκια. Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά όταν επιστρέψουν από την εκκλησία.


♦Γαλλία
○ Ο Père Noël, ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου.
○ Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.


♦Βέλγιο
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.

♦Ελλάδα
○ Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

○ Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους, η Βασιλόπιτα, περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σ΄ αυτόν που θα το βρει.

○ Ακόμη και σήμερα στην Πελοπόννησο διατηρείται το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου κάθε Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα ψωμί που είναι σταυρωτά κεντημένο και την ημέρα των Χριστουγέννων το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά.
○ Επίσης τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές του σπιτιού συνηθίζουν να φτιάχνουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο και να μπήκατε λίγο μέσα στο κλίμα των Χριστουγέννων αφού δεν αργούν! Λίγη υπομονή...20 μέρες έμειναν☻

Οι παραπάνω πληροφορίες από: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ;

Super Test-Ποιο είναι το style σου;

Back to school vol.3 | Τι να φορέσω την πρώτη μέρα στο σχολείο;