ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ;


Είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των μαθητών αλλά και των γονιών καθώς προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο φροντιστήριο, αν χρειάζεται να βρουν κάποιο έμπειρο καθηγητή για ιδιαίτερα κλπ...


Είναι απόλυτα λογικό ακόμη και αν βγάζατε ή γενικώς βγάζετε καλούς βαθμούς να αναρωτιέστε μήπως χρειάζεται να γραφτείτε όντως σε φροντιστήριο καθώς τα μαθήματα βλέπετε να δυσκολεύουν, οι απαιτήσεις να πληθαίνουν και ίσως κάποιοι ή πολλοί από τους φίλους και γνωστούς σας έχουν ήδη εγγραφεί ή σκέφτονται να γραφθούν από τη νέα σχολική χρονιά σε κάποιο φροντιστήριο.


Εκτός από το οικονομικό θέμα, που αφορά τους γονείς σας, οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα παραπάνω έξοδο όπως είναι το φροντιστήριο. Αν όντως όμως τελικά μπορούν να τα βγάλουν πέρα εφόσον το συζητήσετε μαζί τους, από εκεί και πέρα είναι καθαρά δική σας απόφαση το τι θα κάνετε. Εγώ για παράδειγμα πέρυσι (1η λυκείου) ένιωθα πως θα χρειαζόμουν λίγη παραπάνω ενίσχυση και βοήθεια σε 2 συγκεκριμένα μαθήματα οπότε μετά από συζήτηση και με τους γονείς μου αλλά και με τον υπεύθυνο του φροντιστηρίου αποφάσισα να ξεκινήσω κάνοντας αυτά τα 2 μόνο μαθήματα στο φροντιστήριο και στη συνέχεια θα έβλεπα, αν ήθελα να σταματήσω να πηγαίνω σε περίπτωση που δεν προλάβαινα (επειδή είχα και άλλες δραστηριότητες πέρυσι) ή αν ήθελα να ῾προσθέσω῾ένα ακόμη μάθημα...
Στην πορεία όχι απλά δεν το μετάνιωσα που γράφθηκα αλλά ήθελα να ξεκινήσω να παρακολουθώ και ένα τρἰτο μάθημα επειδή ήμουν σίγουρη πως θα βοηθιόμουν και εκεί αρκετά. Εδώ να σημειωθεί πως δεν έχει σημασία αν θα έχετε καλό καθηγητή στο σχολείο. Πχ στα αρχαία καθώς μπορεί αυτός να κάνει μια χαρά τη δουλειά του αλλά έχει μία ύλη που πρέπει να ολοκληρώσει και στην τάξη δεν είστε ο μόνος,η, οπότε ενδεχομένως μπορεί να αφήσετε εσείς κάποιο κενό (ακόμη και μια μικρή απορία) η οποία θα διογκωθεί με το πέρας των μαθημάτων. Εκεί ακριβώς έρχεται να βοηθήσει το φροντιστήριο αφού σου δίνει αυτό το κάτι παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το σχολείο! Δηλαδή αν θέλετε να είστε καλός μαθητής είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχετε και στο σχολείο τον καθηγητή αλλά και στο φροντιστήριο, να κάνετε τις ασκήσεις που σας βάζουν πάντα και να λύνετε όλες σας τις απορίες αν όχι στο σχολείο τότε στον καθηγητή του φροντιστηρίου.

Πλεονεκτήματα φροντιστηρίου:


1) Επιπλέον βοήθεια
2) Ολιγομελή τμήματα
3) Πιο οικεία σχέση με τον καθηγητή
4) Επίλυση αποριών
5) Καλύτερη εμπέδωση
6) Επίλυση πολλών ασκήσεων άρα εξάσκηση
7) Επίλυση δύσκολων ασκήσεων άρα εξάσκηση
8) Αρκετά test
9) Είσαι συνήθως πιο μπροστά από το σχολείο
10) Εμπειροι συνήθως καθηγητές
(11) νέοι φίλοι)

Μειονεκτήματα φροντιστηρίου



1) Επιπλέον διάβασμα
2) λιγότερος ελεύθερος χρόνος
3) Δύσκολες ασκήσεις
4) Παραπάνω πίεση και άγχος

Βέβαια εξαρτάται και από τι τάξη είστε. Αν για παράδειγμα είστε ακόμη γυμνάσιο δε θεωρώ απαραίτητο το φροντιστήριο αφού η ύλη του γυμνασίου θεωρείται λιγότερο περίπλοκη από του λυκείου οπότε αν προσέχετε στην τάξη, κάνετε πάντα ασκήσεις και διαβάζετε δεν θα υπάρξει θέμα πιστεύω και μπορείτε να βγάλετε μια χαρά το γυμνάσιο χωρίς κάποια extra βοήθεια. Εννοείται πως δε συζητώ για το δημοτικό... εννοείται πως δεν έχετε ανάγκη το φροντιστήριο, και το αναφέρω γιατί έχω δει στην πόλη μου φροντιστήρια που απευθύνονται και σε παιδιά του δημοτικού! Προσωπικά το θεωρώ υπερβολικό αν και δεν υποτιμώ καθόλου τα μαθήματα του δημοτικού γιατί όντως μερικά έχουν γίνει αρκετά απαιτητικά και πολλά παιδιά ζορίζονται. Δε θεωρώ σωστό που έχουν γίνει τόσο αυστηρά τα πράγματα ακόμη και στην μικρότερη βαθμίδα αλλά πραγματικά δεν ενδιαφέρει κανέναν τι πιστεύω εγώ για αυτό το θέμα και ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι! Αλλά τέλος πάντων απλά ήθελα να το αναφέρω κι αυτό. Μόνο αν υπάρχουν φοβερά κενά πιστεύω πως θα έπρεπε είτε να βοηθήσει ο ίδιος ο δάσκαλος του σχολείου το παιδί εφόσον είναι η δουλειά του ή έστω η έσχατη λύση να κάνει μερικά μόνο ιδιαίτερα μαθήματα για να μπορέσει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του. Αλλά αυτό θα το κρίνουν ο δάσκαλος και οι γονείς του παιδιού.

Τώρα όσον αφορά το γυμνάσιο (πάω ξανά πίσω) ξέρω αρκετά παιδιά που κάνουν φροντιστήριο κυρίως στην δευτέρα ή τρίτη γυμνασίου γιατί όντως το γυμνάσιο έχει και αυτό αρκετές απαιτήσεις οπότε αν αισθάνεστε πως επιγόντως θέλετε βοήθεια και δεν μπορείτε και μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα μπορείτε είτε να κάνετε ιδιαίτερα με έναν καλό καθηγητή που θα βρείτε είτε από κάποιον γνωστό σας που θα σας τον συστήσει είτε από το internet στις αγγελείες (αν και δεν το πολύσυστήνω γιατί η φήμη είναι καλύτερη) αλλιώς μπορείτε όντως να γραφτείτε σε ένα καλό φροντιστήριο όμως μόνο στο μάθημα που βλέπετε ότι θέλετε βοήθεια. Μην κάνετε το λάθος και παρόλο που δεν το χρειάζεστε πάτε και γραφτείτε σε όλα τα μαθήματα γιατί πρώτον θα είναι πολλές οι ώρες, δεύτερον θα κουραστείτε από πολύ νωρίς και τρίτον πραγματικά αν διαβάζετε καλά και μόνοι σας όπως είπα μπορείτε να τα καταφέρετε και το λέω με σιγουριά.



Αν τώρα θα πας πρώτη λυκείου επειδή μόλις την τελείωσα και ξέρω, θεωρώ πως τα δύσκολα μαθήματα για φέτος είναι κυρίως τα αρχαία και η φυσική. Τα μαθηματικά επίσης είναι απαιτητικά αλλά αν κάνεις καλή εξάσκηση λύνοντας πολλές ασκήσεις και προσέχοντας στο μάθημα θεωρώ πως δεν θα έχεις τρομερό θέμα. Ωστόσο εγώ που πέρυσι έκανα μαθηματικά (άλγεβρα και γεωμετρία) στο φροντιστήριο ένιωσα πραγματικά πως με βοηθούσε καθώς έλυνα ακόμα περισσότερες ασκήσεις και πιο περίπλοκες από του σχολικού βιβλίου... οπότε δε μετάνιωσα καθόλου που πήγαινα μαθηματικά πέρυσι. Τώρα όσον αφορά τη φυσική και τα αρχαία λέω πως είναι δύσκολα καθώς η φυσική της πρώτης λυκείου (χωρίς να θέλω να σας τρομάξω) δεν έχει καμία σχέση με της τρίτης γυμνασίου, καθώς εισάγονται αρκετές νέες έννοιες, και εμπλουτίζονται πολύ περισσότερο και βαθύτερα οι παλιές έννοιες και ορισμοί του γυμνασίου.. οι ασκήσεις γίνονται πολύ περίπλοκες και γενικώς θεωρώ πως αν δεν πηγαίνετε φροντιστήριο, είτε θα ῾χαθείτε῾λίγο, είτε αμα λύνετε πολλές ακήσεις μόνοι σας για εξάσκηση θα είστε μια χαρά και χωρίς φροντιστήριο αλλά σας ενημερώνω πως θέλει αρκετή προσπάθεια. Τώρα για τα αρχαία λέω πως είναι δύσκολα φέτος γιατί θα κάνετε μεγάλο πλήθος αρχαίων κειμένων (όχι όπως στην τρίτη γυμνασίου που ήταν ένα κείμενο μόνο στο κάθε κεφάλαιο 10 σειρών) θέλει πολλή δουλειά στα ερμηνευτικά, γραμματική δεν έχει τόσο καινούργια πράγματα αλλά θέλει εξάσκηση στη μετάφραση και στο συντακτικό γιατί θα κάνετε συνέχεια. Επίσης θεωρώ όμως πως με καλό διάβασμα στο σπίτι και προσοχή στην τάξη μπορείτε μέχρι και 20άρια να παίρνετε (ξέρω παιδιά) αλλά θεωρώ πως αν σκέφτεστε να  ακολουθήσετε την θεωρητική κατεύθυνση η βοήθεια του φροντιστηρίου θα είναι αρκετά χρήσιμη καθώς είναι υπέραναλυτικοί οι καθηγητές του φροντιστηρίου και επίσης σου δίνουν γνώσεις και για παραπάνω τάξεις. Αν σκέφτεσαι θετική μια χαρά θα τα βγάλεις πέρα με τις συμβουλές που έδωσα παραπάνω απλά ήθελα λίγο να σας ενημερώσω τι παίζει για να μην σας βρουν απροετοίμαστο οι εξελίξεις!!



Με λίγα λόγια στην 1η λυκείου θα επιλέξετε είτε να μην πάτε καθόλου φροντιστήριο αλλά να διαβάζετε πολύ καλά σπίτι σας ώστε να μην μείνουν κενά γιατί η πρώτη λυκείου είναι πολύ βασική ακόμη για τις πανελλήνιες. Είτε θα διαλέξετε να γραφτείτε φροντιστήριο αλλά θα πρότεινα σε 1 μέχρι 3 μαθήματα που πιστεύετε πως θα ήταν χρήσιμη κάποια παραπάνω βοήθεια. Ωστόσο εννοείτε πως και στις δύο περιπτώσεις η δουλειά στο σπίτι είναι απαραίτητη και αναγκαία γιατί πλέον τα αστεία του γυμνασίου τελείωσαν και η πρώτη λυκείου είναι η αρχή του τέλους αφού μπαίνετε σιγά σιγά στην τελική ευθεία. Επίσης μπορείτε ακόμη και να διακόψετε το φροντιστήριο αν βλέπετε πως τα καταφέρνετε και μόνος σας ή δεν προλαβαίνετε.

Για την δευτέρα και την τρίτη λυκείου το φροντιστήριο θεωρείτε πλέον απαραίτητο αν και δε θα έπρεπε αφου´σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν φροντιστήρια αλλά ας μην ξεχνάμε πως και σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν οι πανελλήνιες... Γι αυτό όλοι πλέον κάνουν φροντιστήριο στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου αφού οι πανελλήνιες είναι πολύ δύσκολες και υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός οπότε γι αυτό χρειάζεται και σωστή προετοιμασία. Ο μαθητής θέλει μια οργάνωση και ένα εντατικό πρόγραμμα και εκεί είναι που έρχεται ο ρόλος του φροντιστηρίου... Πολλές ώρες, πλήθος ασκήσεων, υπεραναλυτική εξήγηση, εξατομικευμένο μάθημα. Να οι λόγοι που όλοι πάνε φροντιστήριο στο λύκειο!
Στο σχολείο ακόμη και οι καλύτεροι καθηγητές του κόσμου να ήταν πρέπει να βγάλουν την ύλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνετε τόση εξάσκηση όση χρειάζεται κανονικά.
Παρόλα αυτά αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα ο μαθητής έχει θέληση και προσπαθεί το μέγιστο δυνατό θεωρώ πως ακόμη και χωρίς να πηγαίνει φροντιστήριο ή ιδιαίτερα μπορεί να περάσει στο πανεπιστήμιο αλλά είναι λίγο σπάνιο στις μέρες μας χωρίς όμως να είναι απίθανο. 

Το συμπέρασμα από όλο μου το άρθρο είναι πως για να πετύχεις εκτός από θέληση, πίστη στον ευατό σου και στον Θεό θέλει πολλή μα πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια και διάβασμα!


Εσείς τι πιστεύετε για τα φροντιστήρια; 
Χρειάζονται ή όχι;
Απο ποια ηλικία και γιατί;
Περιμένω την δική σου άποψη!

Σχόλια

  1. Τα φροντηστήρια θα σου δωσουν κατι παραπάνω απ'ότι τα σχολεία! Να σημειωθει οτι υπάρχουν και τα κοινωνικά φροντηστήρια που μπορουν να παρακολουθουν τα παιδια αλλα δυστυχως τα σνομπαρουμε γιατι δεν ειναι ιδιωτικα!!!
    Btw πολύ ωραια αναρτηση!
    φιλιά :**

    http://labeautefem.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο άρθρο Μαρία!! Είμαι της άποψης ότι και τα φροντιστήρια καλά είναι αλλά με μέτρο!Μέχρι τώρα δεν έχω χρειαστεί παραπάνω βοήθεια. Επίσης,πιστεύω πως δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να αρχίσεις ιδιαίτερα.Όποτε αισθάνεται την ανάγκη ο καθένας:)
    Τα λέμε^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πάω πρώτη λυκείου. Οι γονείς μου ήθελαν να με γράψουν εκθεση/νεα ελληνικα αλλα εγω δεν ηθελα και τους ειπα οχι γιατι ειχα αγχωθει παρα πολυ (γενικα αγχωνομαι ευκολα) και δεν μου αρεσουν καθολου τα νεα και πιστευα οτι θα ειχα αρκετο διαβασμα παραπανω. Τωρα ομως μου ειπαν καποιοι συμμαθυτες μου οτι θα ξεκινησουν σε πολλα μαθηματα και αρχισα να αγχωνομαι παλι. γενικα ειμαι καλη μαθητρια αλλα τωρα το ξανασκεφτομαι για τα νεα... προλαβαινω να μιλησω στους γονεις μου για να με γραψουν;; Τι μου προτεινεις; Σκεφτομαι να παω για θετικη κατευθυνση.. Το αρθρο σου με χαλαρωσε λιγο ευχαριστω πολυ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ ειμαι Θεωρητική Β λυκείου αλλά δεν παω φροντιστήριο, καθώς οι γονείς μου δεν εχουν την οικονομική δυνατότητα. Το θεμα είναι πως έχω δυνατότητες, αν και καταλαβαίνω πως υστερω σε σχεση με τα υπόλοιπα παιδια (τα οποία κάνουν φροντιστήρια), κυρίως σε ταχύτητα. Εδώ και λιγο καιρό εχω που αγορασα καποια βοηθήματα ώστε να κάνω εξάσκηση μόνη μου στο σπίτι. Θα τα καταφερω αραγε να περασω στην σχολή που θέλω (16.000 μορια περίπου) ή να μην τρέφω άδικα ελπίδες; Από ό,τι βλέπω οι δικοί μου δεν θα τα καταφέρουν οικονομικά ούτε του χρόνου... Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο εύχομαι ειλικρινά. θεωρώ πως εάν διαβάσεις πολύ είναι δεδομένη η επιτυχία!!!!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για αυτό το άρθρο. Εχω το παιδί που πάει 6 δημοτικού και θέλει να περάσει στο πειραματικό γυμνάσιο και εκεί μπαίνουν με εξετάσεις μαθηματικά και Γλώσσα. Θεωρείτε οτι πρέπει να πάει φροντιστήριο να περάσει σε αυτό το σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

❣ Please feel free to leave any comment or feedback on this blog ❣
Πως σου φάνηκε το άρθρο;
Άφησε ένα σχόλιο! Με βοηθά να συνεχίζω να γράφω!
(Γνώμη, απόψεις. ιδέες, βελτιώσεις, παρατηρήσεις, απορίες!)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Super Test-Ποιο είναι το style σου;

Back to school vol.3 | Τι να φορέσω την πρώτη μέρα στο σχολείο;