Πως να επιβιώσεις στις εξετάσεις!

Οι εξετάσεις θεωρούνται απο πολλούς το χειρότερο μέρος της σχολικής χρονιάς, ωστόσο εφόσον δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε καλύτερα να προσπαθήσουμε να τις δούμε λίγο πιο θετικά και να αναλογιστούμε τα ωφέλη που μας προσφέρουν οι προαγωγικές εξετάσεις. Ναι, καλά διαβάσατε υπάρχουν ωφέλη αν το καλοσκεφτούμε, και δεν είναι κακό να τα έχουμε και αυτά κατα νου αντί να αντιμετωπίζουμε τις εξετάσεις ως αγγαρεία. 


Το πρώτο θετικό των προαγωγικών εξετάσεων είναι η επανάληψη. Η επανάληψη όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς είναι η μητέρα της μάθησης και είναι αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Είναι πολύ καλό λοιπόν που μέσω των εξετάσεων μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τι διδιχθήκαμε από την σχολική χρονιά που πέρασε. Αλλιώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απολογισμός για το τι αποκομίσαμε από το κάθε μάθημα. Χωρίς τις εξετάσεις δεν θα μπαίναμε στον κόπο να ξαναδούμε τι μάθαμε και η σκέψη μας δεν θα ήταν τόσο οργανωμένη αφού λόγω των εξετάσεων κινητοποιούμαστε και μπαίνουμε στον κόπο να ανοίξουμε ξανά το βιβλίο και να θυμηθούμε κάποια σημαντικά πράγματα από το κάθε μάθημα.


Αφού προσπάθησα να επινοήσω έναν καλό λόγο για να αντιμετωπίζουμε τις εξετάσεις λίγο πιο θετικά ας πάμε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε κατά την διάρκεια τους!


Νούμερο ένα και πιο σημαντικός κανόνας από όλους είναι να μην αγχωθείς. Θα μου πείτε πως αυτό είναι απλά μια κουβέντα ωστόσο στην πράξη προκύπτουν αρκετά τεχνικά θέματα αφού δυστυχώς δεν υπάρχει ένα κουμπί που να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί το άγχος στον άνθρωπο όποτε αυτός θέλει. Ωστόσο ένας καλός τρόπος για να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας είναι να κάνουμε θετικές σκέψεις, όπως οι παραπάνω και γενικά να μην σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο αποτυχίας καθώς είναι πολύ κακό να είμαστε προκατειλλημένοι πως δεν θα τα πάμε καλά στις εξετάσεις ή ειδικά σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα γιατί οι αρνητικές σκέψεις πιστέψτε με δεν βοηθούν καθόλου, αντίθετα επιδινόνουν το άγχος και μας κάνουν να ανησυχούμε για κάτι που δεν υπάρχει λόγος. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πως θα γράψουμε τέλεια και ότι όλα θα πάνε καλά ή και να μην πάνε καλά σε ένα μάθημα δεν ήρθε και η καταστροφή γιατί ακολουθούν πολλά άλλα μαθήματα που μπορούμε να βελτιωθούμε.

Εκτός από την αποβολή του άγχους και των αρνητικών σκέψεων, για να επιτύχουμε την υιοθέτηση θετικών σκέψεων πρέπει να έχουμε προσπαθήσει και λίγο. Τι εννοώ με αυτό; Πως αν έχεις διαβάσει πολύ για ένα μάθημα, και έχεις κάνει σωστή προετοιμασία είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετήσεις θετικές σκέψεις αφού εάν δεν έχεις προετοιμαστεί καλά είναι απόλυτα λογικό να αγχώνεσαι πως δεν θα τα πας καλά αφού λογικά αυτή θα είναι και η πραγματικότητα. Χωρίς επανάληψη πως γίνεται κάποιος να τα πάει καλά στις εξετάσεις;
Ακόμη και να μην διάβαζες όλη τη χρονιά ο Μάιος είναι ο μήνας που θα έπρεπε να εκμεταλλευτείς προκειμένου να αναπληρώσεις κενά σε κάποια μαθήματα. Οπότε μην χάνεις καιρό άνοιξε το βιβλίο και άρχισε να διαβάζεις την ύλη που έχετε, χωρίς άγχος. Και δεν μπορεί κάτι θα θυμηθείς και κάτι θα μάθεις.

Άλλη συμβουλή είναι να επικεντρωθείς στα σημαντικά σημεία του κάθε μαθήματος και να μην αναλώνεις τον χρόνο σου σε επουσιώδη στοιχεία. Δες που είχε επιμείνει αρκετά ο καθηγητής και κάνε την αντίστοιχη επανάληψη υπογραμμίζοντας ή γράφοντας (όπως βολεύεται ο καθένας) τα κυριότερα σημεία του μαθήματος. Αν δυσκολεύεσαι να μάθεις ορισμούς, τύπους ή ο,τιδήποτε άλλο βοηθούν πολύ και τα flashcards δηλαδἠ να γρἀφεις σε μικρές κάρτες ο,τιδήποτε θες να θυμηθείς και να ρωτάς τον εαυτό σου μετά τι λέει η κάθε κάρτα ή να βάλεις κάποιον άλλον να σε ρωτάει προκειμένου να τα μάθεις πιο εύκολα και γρήγορα.


Επόμενη συμβουλή είναι η καλή διατροφή. Νηστικό αρκούδι όπως λένε δεν χορεύει και προφανώς δεν διαβάζει κιόλας οπότε φρόντισε να τρως καλά, να παίρνεις τις βιταμίνες σου μέσω φρούτων και λαχανικών, να ενυδατώνεσαι πίνοντας αρκετό νερό και να τρως και καμία σοκολάτα άμα αγχωθείς γιατί όπως όλοι ξέρουμε μας φτιάχνει προσωρινά την διάθεση.


Το ότι έχεις διάβασμα δεν σημαίνει πως δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο. Είμαι σίγουρη πως έχεις έστω και λίγο οπότε αυτό που θα πρότεινα είναι αυτόν τον λίγο χρόνο να μην τον ξοδέψεις στα ηλεκτρονικά μέσα, αξιοποίησε τον για να βγεις μια βόλτα με τους φίλους σου έξω να πάρεις αέρα ή ακόμα καλύτερα πήγαινε για τρέξιμο, για περπάτημα ή ποδήλατο.  Δεν μπορείτε να αναλογιστείτε το πόσο βοηθάει στην ψυχολογία αλλά και στο μυαλό, καθώς μετά θα έχετε καθαρότερη σκέψη. Κάντε το και θα με θυμηθείτε


Πολύ ευργετικός είναι και ο καλός ύπνος (κάτι που εγώ δεν κάνω και το μετανιώνω). Αν έχετε τελειώσει το διάβασμα μέχρι το βράδυ μετά φάτε κάντε ένα μπάνιο και πηγαίντε για ύπνο. Αν κοιμηθείτε καλά θα έχετε ξεκουραστεί και την επόμενη μέρα το πρωί που είναι οι εξετάσεις θα είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι για να γράψετε. Αν πάλι προτιμάτε το βραδινό διάβασμα (που δεν είναι και ό,τι καλύτερο) τουλάχιστον φροντίστε να ξεκουραστείτε το μεσημέρι ώστε να έχετε αντοχές μέχρι το βράδυ να διαβάσετε και να βγάλετε την ύλη.


Τέλος μην απογοητεύεσαι! Αν δεν τα πας καλά σε ένα μάθημα έχεις την ευκαιρία να τα πας καλά σε ένα άλλο. Εξάλλου αν είχες διαβάσει για αυτό το μάθημα που δεν πήγες και τόσο καλά τουλάχιστον θα τα έχεις καλά με τον εαυτό σου αφού εσύ έκανες το καθήκον σου (διάβασες δηλαδή) και από εκεί και πέρα μην ξεχνάτε πως οι εξετάσεις και και θέμα τύχης οπότε ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτές. Αντιμετώπισέ τες ως μια καλή ευκαιρία για επανάληψη και σκέψου την τελευταία μέρα τον εξετάσεων που μόλις θα έχεις τελείωσει το τελευταίο μάθημα την ανακούφιση που θα νιώσεις που έβγαλες εις πέρα επιτυχώς αυτόν τον δύσκολο μήνα του χρόνου. Όλη η ζωή μας αποτελείται από διάφορες ῾εξετάσεις῾ οπότε αυτές είναι απλά μία μικρή γεύση αυτών, που αναγκαστικά τις περνάμε όλοι μας! 


Υπομονή....οι καλύτερες μέρες έρχονται!
Ευχαριστώ που το διαβάσατε!
Αφήστε ένα σχόλιο με την δική σας άποψη!


-Μαράια

Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο με χρήσιμες συμβουλές :)

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό και βοηθητικό άρθρο (;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο σου ήταν πολύ χρήσιμο!
    Υ.Γ Λοιπόν θέλω μια ΤΕΡΑΑΑΣΤΙΑ χάρη, αν μπορείς βέβαια!Θα το εκτιμούσα πολύ εάν μου έλεγες πως πρόσθεσες το "read more" ή αλλιώς "διαβάστε περισσότερα"! Δύο ώρες το ψάχνω!
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!
    Φιλάκια!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου! Πολύ ωραίο το μπλογκ σου! θα μπορούσες να με προσθέσεις στα sister blogs σου; Ανταποδίδω αμέσως! Φιλάκια! ;)

    www.artemisquest.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

❣ Please feel free to leave any comment or feedback on this blog ❣
Πως σου φάνηκε το άρθρο;
Άφησε ένα σχόλιο! Με βοηθά να συνεχίζω να γράφω!
(Γνώμη, απόψεις. ιδέες, βελτιώσεις, παρατηρήσεις, απορίες!)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ;

Super Test-Ποιο είναι το style σου;

Back to school vol.3 | Τι να φορέσω την πρώτη μέρα στο σχολείο;